Womin copywriter

Så får du uppdrag som frilans


Hur gör man egentligen för att få uppdrag som frilans? Till att börja med så behöver du skrota idén om att du ska få uppdrag, och istället fokusera på hur du kan skapa uppdrag. Sälj är en otroligt viktig och nödvändig komponent i frilanslivet. Här är mina bästa tips för att få uppdrag som frilans och underlätta säljprocessen för en själv.


Ha en snygg webbsida och aktuella sociala medier

När kunderna hittar dig behöver de gilla det som möter dem. Oavsett hur duktig du är så påverkas din trovärdighet negativt om kunderna möter digitala kanaler som inte är uppdaterade eller inte säljer in dig på bästa sätt. Satsa på att ha en snygg webbsida där du berättar om vilka tjänster du erbjuder, vilka uppdrag du gjort tidigare och annat som kan vara bra att veta. Jobba med sökmotoroptimering, seo, för att ranka högre på Google.


Gå med i frilansgrupper på Facebook och Linkedin

Det finns många grupper på både Facebook och Linkedin där uppdragsgivare ständigt lägger ut nya uppdrag. Se till att vara aktiv i grupperna och hjälp gärna andra branschkollegor genom att tagga varandra i uppdrag.


Publicera content regelbundet 

Se till att visa vem du är och vad du kan i dina sociala medier. Du behöver inte vara aktiv på alla plattformar, men se till att publicera innehåll regelbundet på de kanaler du vill satsa på. Berätta om vem du är, ge värde till följarna genom att dela med dig av kunskap och berätta om vilka uppdrag du har. Genom content marketing stärker du ditt varumärke och syns på rätt ställen. Vill du ha hjälp med att skapa content? Läs mer här.


Nätverka, både digitalt och fysiskt

Bjud ut på lunch, ordna en digital fika eller gå på mingel. Som frilans är du ditt eget varumärke och du stärker det genom att synas. Var generös med din tid och energi till andra så kommer du få detsamma tillbaka. Berätta vad du jobbar med och se till att connecta med dina kontakter digitalt, så de vet hur de får tag i dig om de vill tipsa dig om ett uppdrag.


Återkoppla till tidigare kollegor och kontakter

Din tidigare arbetsplats eller äldre kunder kan vara en guldgruva för uppdrag. Kontakta personer du haft ett bra samarbete med tidigare och fråga om ni ska göra något tillsammans. Se till att tidigare kollegor eller samarbetspartners vet vilka tjänster du erbjuder så de kan tipsa om dig till andra.


Registrera dig på frilanssidor

Det finns en mängd olika frilanssidor där uppdragsgivare kan söka efter frilansare inom olika kategorier. Många frilanssidor betalar mindre än andra uppdragsgivare men det kan vara ett bra sätt att komma igång. Se till att ha en snygg och uppdaterad profil och välj de sidor som passar din verksamhet bäst.


Sök ständigt nya uppdrag för att ha flera möjligheter

Oavsett om du har fullt just nu så kan uppdragen bli färre med kort varsel. Se till att ständigt jobba med sälj och sök gärna uppdrag fast du har tillräckligt för tillfället. Även om du inte får just det uppdraget så har du en kontakt som sett vad du kan, och som kan tipsa om dig för framtida behov. Se till att ha flera dörrar öppna för att bredda dina valmöjligheter.


Lycka till i frilanslivet!